Hakkasime prügi sorteerima😀 Osa 13

Märtsikuust 2023 tuleb Kose vallas sorteerida prügi. Segajäätmete kast küll on ka tulevikus olemas, aga kui sealt hulgast leitakse sorteeritavat prügi, tuleb sul suurt trahvi maksta. Kuidas vastav tuvastamine toimuma hakkab, jääb esialgu arusaamatuks. Samuti muutub prügifirma, nii et nagunii tuleb uued prügikonteinerid tellida.

Meie otsustasime mitme väiksema elamu peale tellida 2 prügikasti- segaprügi ja pakendijäätmete tarvis. Paberi-papi võib igaüks oma ahjus ära põletada, sest õnneks on endistes mõisaga seotud majades enamjaolt ahjuküte ja liiga suurte papijääkide tarvis on külakeskuse taga suurem konteiner.

Biojäätmeid saab muidu ise komposteerida, aga igaks juhuks otsustasime prügikonteinerite juurde ka ühe ühise kompostikasti panna. Nende jaoks, kes aiandusega ei tegele.

Aga kõik see prügimajanduse muutus kokku tähendab, et meie väikesel majapidamisel on lisaks segaprügile ja klaastaarale, mida me nagunii eraldi kogume, vaja kuhugi tekitada veel pakendi-ja biojäätmete anumad. Pealegi asuvad taarakotid hetkel köögilaua all, ega ole esteetiliselt eriti nauditavad vaadata. Kui keegi külla tuleb, topin nad tavaliselt kuhugi kappi või viin kogumispunkti.

Nagu eelnevatest postitustest mäletate, paigaldati üle-eelmisel sügisel meile uus köögimööbel. Ettenägelikult lasin prügisahtlisse paigaldada kahe anumaga sorteri.
 Üht käib segaprügi, aga teises hoidsin tänaseni kassi liivaksti koristamiseks vajalikke kilekotte.

Täna hommikul otsustasin, et on tagumine aeg vaadata, kuidas me saaksime oma jäätmeid rohkem sorteerima hakata, eriti, kuna Erki on ka sõidust kodus ja saab mind abistada igasugu tehniliste küsimuste juures. Kolisin väikeste kilekottide kogu teise kappi ning vabastasin ühe anuma pakenditele. Aga edasi sai mõistus otsa, sest biojäätmete anuma ja selle asukoha suhtes ei suutnud ma midagi välja mõelda.

Siis meenus mulle, et Ikeas nägin sangade ja kaanega anumat, mis näeb ka piisavalt kena välja, et kraanikausi kõrval resideeruda. Mis siis ikka, panime autole hääled sisse ning vurasime eestlaste lemmik- mööblipoodi. Seal jalutades on muidugi probleemiks see, et tee soovitud toote juurde on piisavalt pikk, et vahepeal jõuavad meelde tulla igasugu asjad, mida oleks veel vaja. Näiteks leidsin meie kööki mahtuva ja sobiva köögisaare, millega asendada söögilaud ja mille alla tekitada taarakogumispunkt. Samuti ei leidnud me soovitud anumat sealt, kus need minu mäletamist mööda paiknesid, seega oli prügisektsiooni jõudes meie ostukärru juba nii mõndagi koguneda jõudnud. Lõpuks jõudsime õige riiuli juurde ning saimegi endale just sellise anuma, nagu ma ette kujutasin. Kõrvalriiulil nägin aga kolmest kandilisest, üsna mahukast kandekotist koosnevat komplekti, mida silmates teadsin, et see ongi lahendus, kuidas klaastaarat köögilaua all ladustada nii, et see (väga) silma ei riivaks. Boonuseks soetasin veel ka köögitarvikute hoidja kraanikausi kõrvale ja suvehooajaks sobivad padjakatted. Seekord jäi köögisaar kauplusesse, aga küll ma selle ka endale ükskord saan.

Poest lahkudes oli suurimaks väljakutseks see, kuidas kõigi oma ostudega ilma ostukäruta auto juurde jõuda. Osad pered lahendasid asja nii, et naine jäi käruvalvesse ja mees sõitis autoga ukse ette. Meie tegime prügikottide pakendi lahti ja toppisime asjad nendesse ning jalutasime nendega auto juurde. Huvitav, kuidas üksi mitme lapsega poodi tulnud emad selle probleemi peaksid lahendama, mõtlesin.

Kodus juhtuski nii, nagu olin arvanud: Erkil tuli kruvikeeraja välja otsida ning koju toodud anumale ise sangad külge kruvida. 
Mina avastasin, et prügikotid näevad alles siis sellised välja ja seisavad püsti, nagu poenäidis, kui joonisel näidatud tugipulgad kotipõhjast üles otsida, need õigetest avadest sisse ajada ning kotid piisava koguse taaraga täita.
 Igal juhul on Ikea hoolitsenud selle eest, et su mõistus kängu ei jääks ning saaksid ikka selle isetegemise maigu kätte😄.
Aga vähemalt on meil nüüd võimalik prügisorteerimise miinimumprogrammi täide viima hakata. Ja kui järgmine kord köögimööblit tellin, lasen suuremad prügisorteerimise süsteemid sinna kohe sisse ehitada. Aga kuna see ei juhtu ilmselt lähema 10 aasta jooksul, püüan olemasolevat süsteemi ise jõudu- ja vajadustmööda arendada.

Comments

Popular posts from this blog

Matsi tulemine. Osa 23

Puhkus Erki moodi ehk rekkatibi tähelepanekud Euroopa teedel.Osa 20

Kuidas me ülemist korrust tuunisime. Osa 21