Valgus kõnnib meie aias. Osa 14

Kui me siia majja kolisime, valgustas eesaeda ainult tänavavalgustus, nii et kui tahtsid pimedal ajal turvaliselt välisukseni jõuda, tuli appi võtta taskulamp. Sama jätkus esimesel õhtul ka koridoris, sest ainsal valgusallikal-patareiga töötaval lambil- olid patareid tühjaks saanud. Selgus, et üldelekter oli välja lülitatud, sest meie korteri legendaarne üle-eelmine üürnik oli keldrist endale otsejuhtme tuppa vedanud, et elektri pealt kokku hoida, sest üldelektri leping oli krt 3 nimel ning tema polnud seda arvet ühel hetkel enam tasuma nõustunud.
Krt 2 ütles, et kui soovime, võime maja üldelektri lepingu oma nimele teha, siis saab olema ka valgus nii koridoris kui välisukse kohal. Lootsime, et samal moel keegi enam teisi lüpsma ei hakka ning Erki tegi lepingu oma nimele. Saime valguse, aga mõlemaks valgusallikaks osutusid väikesed sinise valgusega prožektorid, mis krt 2-l oli õnnestunud soodsalt soetada.

Et valgusskeemi silmasõbralikumaks ja esteetilisemaks muuta, ostsime mu vanima tütre ämma-äia valgustipoest Prass Valgus sooja valgusega liikumisanduriga koridorivalgusti.

Enne teisi, 2021.a. jõulusid, avastasime, et majal on jõuluvalgustina kasutusel mitmevärviline vana LEDriba. Elektriarve, mis enne oli olnud vaevalt 5 eurot kuus, tõusis 27 euroni, seega otsustasime vanad LEDid maha kiskuda ning järgmistel jõuludel kasutasime juba kaasaegset sooja valge valgusega valgusketti, mis oli nii pikk, et krt 2, kes paigaldamise enda peale võttis, pani keti kahekordselt. Õnneks keti enda peale me sentigi ei kulutanud, see oli mu sünnipäevakingitus. Lisaks muidugi värvilised tulukesed meie suviti altpoolt välja valgustatud õuejõulupuul, mis alles kogub kõrgust.

Suvel 2022 seadsin aiaäärse lillepeenra äärde päikesepatareiga ümmargused lambikesed, mis olid oma töökindlust tõestanud juba meie eelmises aias Sauel. Nüüd läheb neil juba teine hooaeg ja nad põlesid ka terve talve. Vot on alles töökindlus!

Samal suvel hakkasid mulle sõbranna aias meeldima murusse uputatud teed valgustavad Solar-lambid. Leidsime samasugused ühest aianduspoest, kuid need ei pidanud isegi tervet suve vastu. Vähemalt mitte kõik. Need, mis ikka veel töötavad, valgustavad täna aialauda. Aiatee valgustamiseks soetasime taas Prasside juurest töökindlamad sooja valge valgusega lambikesed.

Koos elutoa mööbliga kolisid meie terrassile ka kaks vanaaegset laternat. Algul põletasin neis pärisküünlaid, aga mugavuse mõttes ostsin neisse patareiga küünlad.

Teisel suvel, peale uue katuse tulemist, vahetasime välja ka ukse kohal silma riivava sinise prožektori. Nüüd valgustavad välisust ja esifassaadi kolm tuulekasti uputatud ümmargust LEDlampi. Ka vahtra otsa riputasime mõned lambipirnikujulised Solarid, mis annavad küll valgust olenevalt sellest, kas lehed varjavad päikest või mitte.

Annaksin siinkohal soovituse: ka aiavalgusitesse tasub investeerida ning soetada need korralikust valgustipoest. Nii saate olla kindlad, et efektne valgustus kriitilisel hetkel, nagu näiteks ämma külaskäik või lapse koolilõpuistumine, alt ei vea.

Minu meelest on meie eesaed nüüdseks piisavalt ja hubaselt valgustatud, nii et- kes külla tuleb, ei pea enam pimeduses kobama ega taskulampi kaasa võtma.

Comments

Popular posts from this blog

Matsi tulemine. Osa 23

Puhkus Erki moodi ehk rekkatibi tähelepanekud Euroopa teedel.Osa 20

Kuidas me ülemist korrust tuunisime. Osa 21