Kunstitalv🎹🖌 Osa 19


 Kui eelmisel talvel Ă”ppisin Ă”mblema ning tĂ€nu sellele sain EV sĂŒnnipĂ€eval uue seelikuga eputada, siis sel, 2023/24 talvel lĂ€ks asi pĂ€ris kunstipĂ€raseks. SĂ”branna Annika kĂ€is tĂ€pimandala töötoas ning enne jĂ”ule kutsus ta mind sama koolitaja juurde must-valge mandala joonistamist proovima. Entusiast, nagu ma olen, lĂ”ingi kampa. 

Töötoa hommik oli selle talve esimene pakasehommik- kraadiklaas nĂ€itas Jotis -18. Auto uksed olid kinni jÀÀtunud, aga suure surmaga Ă”nnestus mul ikka juhiuksest sisse pÀÀseda. KĂ€ekoti viskasin kĂ”rvalistmele, sest tagumine uks keeldus avanemast. SĂ”idu peal nĂ€itas autokompuuter, et uks oli lahti jÀÀnud, sestap keerasin KuivajĂ”e tanklasse sisse. Õnneks oli auto jĂ”udnud nii palju soojeneda, et ukse sai korralikult kinni lĂŒĂŒa ning esiaknast oli ka vĂ”imalik lĂ€bi nĂ€ha. Seega vĂ”tsin suuna Tallinna poole.

Kristiines leidsin tĂ€nu GPSile töötoa toimumiskoha hĂ”lpsasti ĂŒles. Kui ma koolis kĂ€isin, oli selles majas vist motopood, aga nĂŒĂŒd sattusin meisterdajate unelmate kauplusse, mille tagaruumis mainitud töötuba toimuski. Arvestades, et oli novembrilĂ”pp ning jĂ”ulu tilu-lilu alles algamas, vedas meie rahakottidel, et pood pĂŒhapĂ€eviti ainult töötubade pĂ€rast lahti on, mitte kauplemise eesmĂ€rgil.

Mahtusime ĂŒhe laua ĂŒmber ilusti Ă€ra, tegime tutvustusringi ja juhendaja Janne asuski asja juurde. Esmalt saime töölehe, mille peal harjutasime joonistama kujundeid, mida mandala juures kasutada vĂ”isime. JĂ€rgmiseks tuli mandala jaoks SIRKLIGA ring joonistada ning JOONLAUAGA mustrite jaotus vĂ€lja mÔÔta. Imelikul kombel ei tulnudki ring lopergune, jaotused said ka Ă”igete vahedega. VĂ”ibolla oli eelmisel aastal Ă”mblusringis kĂ€imisest veidi kasu, mĂ”tlesin ma. Veidi vĂ”ttis kĂ”hedaks kui ilma harilikuga ette joonistamist markeriga mustreid asusin maalima, aga tegelikult saab rĂŒtmi hĂ€sti kĂ€hku sisse ning sisetunne aitab ka mustreid valida.


Muidugi sai juhendaja Janne kĂ€est vajadusel nĂ”u kĂŒsida ja ega kaaskannatajad kiitusega ka kitsid olnud. Tulemuseks oli tĂ€itsa mandala moodi taies, mida sai veel kodus kuldse markeriga tuunitud.

Juba jaanuaris tuletas Annika mulle meelde, et tĂ€na, 17. veebruaril, toimub unenĂ€opĂŒĂŒdja maalimise töötuba. Reedel veel tĂ€psustasime ĂŒle ning hommikul vurasingi taas kunstipoe poole. TĂ€na pidi see ka ostlemise eesmĂ€rgil lahti olema. 

Kuna jĂ”udsin linna pisut varem, kasutasin maainimesena juhust ning kĂ€isin ka toidupoest lĂ€bi. Helistasin Annikale, et kĂŒsida, kas ta on ka linna jĂ”udnud. Annika vastas, et magab alles kodus, et mis siis on? Oli teine kĂŒll magamise kohta liiga reipa hÀÀlega, aga mina kohkusin kĂŒll Ă€ra. Ütlesin, et kas sa ei mĂ€leta, meil ju tĂ€na maalimine. Annika suutis veel tĂ”siseltvĂ”etavalt kĂŒsida, mis kell on, siis aga pahvatas naerma ja teatas, et on juba linna jĂ”udmas. Saime kunstipoe tagaruumis kokku ning selgus, et oleme tunnis kahekesi. Tegelikult oli see vĂ€ga hea, sest nii jĂ€tkus Jannel meie jaoks rohkem tĂ€helepanu ja energiat. 

Maali jaoks olid lĂ”uendid juba valmis pandud, aga minu magamistoaga sobivat sinist vĂ€rvi polnud Janne kaasa vĂ”tnud. Õnneks saime vajaliku tooni poe tagavarade kapist ning suur maalritöö vĂ”is alata. Tausta vĂ€rvimises nii suurt uudsust polnudki, sest olen ĂŒhes eelmistest kodudest seina katmiseks samuti ĆĄvammitehnikat kasutanud, aga siis lĂ€ks huvitavaks, sest struktuurpasta ja vĂ€rvigeeliga ma tuttav polnud.





UnenĂ€opĂŒĂŒdja rĂ”ngas tuli sirkliga tĂ”mmata, aga nĂŒĂŒd suhtusin asjasse palju rahulikumalt kui mandala joonistamise aegu. MĂ€rja ringi sisse elulille kroonlehti tehes polnud ma enam nii kindla kĂ€ega, seepĂ€rast nĂ€eb see vĂ€lja, nagu tavaline Ă”is.

Sulgede liimimisel liimipĂŒstoliga tuli jĂ€lle vaadata, et ennast maali kĂŒlge ei liimiks ja pĂ”letada ei saaks. Et maalil ka mingit liikumist oleks, tegin suleketid, nagu hĂ”ljuksid need tuule kĂ€es.

Kristallkleepse liimides tundsin puudust oma manikĂŒĂŒrija Krista antud vahapulgast, millega neid oleks parem olnud kohale tupsutada, Annika kasutas selleks pintslivart.

Igal juhul said meie maalid nelja tunniga valmis ning olime rÔÔmsad, et need nii hÀsti vÀlja tulid, et kÔlbavad ka seinale panna. Loodetavasti tuleb meil Annikaga tÀna öösel parem uni.


Comments

Popular posts from this blog

Matsi tulemine. Osa 23

Puhkus Erki moodi ehk rekkatibi tÀhelepanekud Euroopa teedel.Osa 20

Kuidas me ĂŒlemist korrust tuunisime. Osa 21